Wonen & Tuin

adem het goede leven in

3 tips om wateroverlast in de tuin te verminderen

Af en toe lijkt ons land wel een tropisch regenwoud, zoveel regent het. Volgens het KNMI is de hoeveelheid neerslag dan ook met 20 procent gestegen in de afgelopen 60 jaar. Ons riool is niet overal even goed ingespeeld op zoveel water en dat wil nog weleens voor wateroverlast zorgen in onze tuinen en straten. Wil jij het wateroverlast in je tuin zoveel mogelijk beperken en de afwatering een handje helpen? Maak dan gebruik van onderstaande tips! 

Laat de tuin goed aflopen

Allereerst is het belangrijk dat je tuin goed afloopt, en wel in de richting van het riool of groen. Water stroomt namelijk altijd naar beneden, logisch! Het is dan ook niet slim om het laagste punt van je tuin aan de kant van je woning te hebben. Hierdoor kun je zelfs overstromingen in je woning krijgen. Zorg dus altijd dat de tuin afloopt van je huis af. Dit kan gewoon met een vlakke tuin door de tuin stukje bij beetje, maar geleidelijk, af te laten lopen. Ook kun je ervoor kiezen om hoogteverschillen te gebruiken.

Maak veel gebruik van groen

Hoe meer groen, hoe beter het water in de grond kan weglopen. Het water loopt hierdoor namelijk veel beter weg dan wanneer je een tuin vol tegels hebt. Tegels houden het water als het ware tegen, waardoor je sneller wateroverlast zult krijgen (en de bodem ook niet voldoende bevochtigd wordt). Het is dan ook niet vreemd dat steeds meer gemeenten met initiatieven komen om tegels uit de tuin te halen en deze te vervangen door alternatieven als: planten, gras of soorten halfverhardingen. Hierdoor wordt de druk op het riool ook een stuk minder omdat het water op een andere plek de grond inzakt.

Vang het regenwater op

Zet een regenton in je tuin, waarmee je de regen opvangt. Doordat het water wordt opgevangen en niet direct in de tuin terecht komt, kun je de druk beter reguleren en kun je het water ook nog eens voor andere doeleinden gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld in een drogere periode de tuin met het water uit de regenton sproeien in plaats van met schoon kraanwater. Hierdoor bespaar je grof op je waterrekening en je planten vinden het juist alleen maar fijner (regenwater bevat namelijk minder kalk). Ook een regenvijver en infiltratiekratten kunnen een goede manier zijn om overtollig regenwater op te vangen.