Wonen & Tuin

adem het goede leven in

Adem het goede leven in: bezoek de Nederlandse Snurkpoli

‘Adem het goede leven in’, die uitspraak vind je meerdere keren op mijn weblog terug. Niet zonder reden, want hoewel deze uitspraak overdrachtelijk bedoeld is, kun je deze ook veel letterlijker opvatten. Ik ben een vrij ernstig snurker en ben er nog niet zo lang geleden achtergekomen dat ik een slaapapneu heb. Dit is een aandoening die vele malen vaker voorkomt dan we denken, een op de vijftien a twintig mensen lijdt eraan – en het gros zonder het te weten. Vandaar dat ik wat aan de verspreiding van kennis omtrent deze aandoening wilde doen en ik je wil wijzen op de website van de Nederlandse Snurkpoli.

10

Een slaapapneu is goed te verhelpen

5Deze Nederlandse Snurkpoli  is opgezet door het Nederlands Slaap Instituut, in samenwerking met Goedegebuure Somnomed, ’s Nederlands grootste leverancier van MRA’s. MRA staat voor Mandibulair Repositie Apparaat en is een slaapbeugel. Lichte tot matige slaapapneu wordt hiermee verholpen en ik maak er sinds een poosje zelf ook gebruik van. Direct merkte ik het resultaat en het effect van deze beugel en ik vind het een bijzonder prettige en relatief simpele oplossing. 2De eerste nacht al sliep ik veel beter dan ik in jaren heb gedaan, omdat ik niet meer snurkte en mijn ademstops ernstig verminderd zijn. Effect is er niet alleen in de nacht zelf maar ook op mijn dagelijks leven, waarin ik me veel beter kan controleren, ik minder prikkelbaar en vermoeid ben – en gezondheidsrisico’s in de toekomst zijn ermee voorkomen!

Doe zelf ook eens een zelftest (te vinden op de website van de Nederlandse Snurkpoli) en laat je onderzoeken als je vermoedt dat je wel eens een apneu zou kunnen hebben. Vraag ook je partner of deze weleens heeft gemerkt dat je adem stokt tijdens je slaap en vraag deze de seconden tellen dat dit gebeurt. Adem in de (nabije) toekomst het goede leven weer in!