Wonen & Tuin

adem het goede leven in

Eiken vloerdelen

Een vloer die geheel bestaat uit hout is een zeer veel gekozen vloer. Vooral vloeren die uit massief hout bestaan garanderen een levenslange levensduur en een onverwoestbare kwaliteit. Een houten vloer kan bestaan uit verschillende houtsoorten, uit verschillende kleurschakeringen of een bepaalde manier van leggen van de vloerdelen. Een houten vloer is een natuurlijke en warme vloer dat uitnodigend werkt voor gezelligheid. Een veel gekozen houtsoort is eiken. Dit heeft zo zijn redenen, want eiken heeft veel positieve eigenschappen die in de vloer tot uitdrukking komen. 

Waarom eiken vloerdelen?


Eikenhout wordt veel gebruikt voor binnen interieurs. Lange tijd waren eiken meubelen de trend en een vloer van eiken vloerdelen blijft tot op de dag van vandaag nog steeds zeer populair. Waarom is eiken voor een vloer eigenlijk zo populair? 

• Eikenhout is mooi en relatief neutraal van kleur. Het is hout dat niet heel donker van kleur is, maar ook niet heel licht. Het zit er een beetje tussenin en daardoor prima toepasbaar in vele interieurstijlen. Wanneer een donkere of een lichtere uitstraling wenselijk is, dan zijn de eiken vloerdelen gemakkelijk te bewerken om dit te bereiken. 
• Eiken is een natuurlijk materiaal, dat als het eenmaal tot vloerdelen is gemaakt nog steeds blijft werken. De structuur en de nerftekening kan in de loop der jaren aan lichte veranderingen onderhevig zijn. Dit is ook waarom een eikenvloer jaar na jaar juist steeds mooier wordt. Een eiken vloer verveeld nooit en blijft zijn charme houden. 
• Eiken is een uitermate sterke en harde houtsoort. Eikenhout zal daarom nagenoeg niet slijten. Mochten vloerdelen toch beschadigd raken, dan is het heel eenvoudig om vloerdelen te vervangen of te repareren. Eikenhouten vloerdelen zijn daarnaast goed bestand tegen schimmels en allerlei soorten insecten. 
• Het onderhoud van een eikenvloer is zeer gemakkelijk. Enkel een stofzuiger en een dweil zijn voldoende voor het dagelijkse onderhoud. Om een levenslang van de vloer te genieten is om de drie tot vijf jaar een grote onderhoudsbeurt nodig waarbij de vloer geschuurd, gelakt of geolied wordt. 
• Eikenhout is erg veelzijdig hout. Het kan goed bewerkt worden door het in een bepaalde kleur of stijl te lakken, te waxen of te oliën. Ook de vloerdelen zijn verkrijgbaar in allerlei formaten, zodat de mogelijkheden om de vloer volgens een bepaald patroon te leggen onbeperkt zijn. 

Soorten eiken vloerdelen


De vloerdelen van een eikenvloer kunnen op verschillende wijzen gelegd worden. Het bekendste is een strokenparket. Dit zijn stroken of planken van eiken die meestal over de lengte van de kamer gelegd worden. De afmetingen van de stroken kunnen verschillen, alsmede de dikte van de vloerdelen. De dikte kan verschillen van dunne stroken van 9 millimeter tot dikke stroken van 22 millimeter. 

Er zijn ook smallere eiken vloerdelen, waarmee het geliefde visgraatparket gelegd kan worden. Eigenlijk bestaan de vloerdelen uit latjes van meestal 6 millimeter dik en worden gelegd volgens het visgraatpatroon. Vloerdelen in visgraat zijn vooral bekend van oudere herenhuizen waar een dergelijke vloer soms al honderden jaren oud is en nog steeds gebruikt wordt. Dit geeft al de duurzaamheid van eiken vloerdelen aan.Bron: www.superrenovatie.nl