Wonen & Tuin

adem het goede leven in

Tuinplanten beschermen in de winter

Wanneer de temperatuur omlaaggaat en er ook vorst bij komt kijken, is het belangrijk dat je je planten hiertegen beschermt. Vooral de kwetsbare en vorstgevoelige tuinplanten kunnen het zwaar te verduren krijgen in de winter. Zorg er dus voor dat tijdens de strenge winters vorst en sneeuw geen vat krijgen op je tuinplanten. Het is daarbij lastig aan te geven hoe veel vorst een plant kan verdragen. Dit is namelijk per soort weer verschillend. De wind en de vochtigheid van de bodem spelen hier namelijk ook een rol bij.

Vorstgevoelige planten

Planten die sterven bij vorst worden ook wel vorstgevoelige planten genoemd. De temperatuur waarbij dit gebeurt kan echter verschillen per plant. Zet deze tuinplanten dan ook het liefst in een pot en laat ze de winter doorkomen op de veranda of in een kas. Vaak is het niet de vorst waardoor vorstgevoelige planten de winter niet overleven, maar door een te natte grond. Wanneer je toch besluit je vorstgevoelige tuinplanten te laten staan, zorg er dan voor dat de op een plek staan waar het water gemakkelijk weg kan lopen. Vorstgevoelige planten kunnen vaak wel tegen een paar graden vorst, maar bij een strenge winter geldt toch het dringende advies om ze binnen te halen of in de schuur or garage te zetten.

Groenblijvende tuinplanten

Wanneer je graag wat groen overhoudt in de tuin in de winter, kun je kiezen voor groenblijvende tuinplanten. Deze planten zijn in de winter niet in rust en moeten beschermd worden wanneer het zowel ‘s nachts als overdag vriest. Wanneer het ’s nachts hard vriest en overdag de zon fel schijnt, kunnen de bladeren van je groenblijvende tuinplanten zelfs uitdrogen of verbranden. Bedek de bladeren daarom bij stevige vorst! Neem ook eens een kijkje op http://bloomique.nl/ voor groenblijvende tuinplanten!

Heb je planten in potten staan?

De winter kan extra kwetsbaar zijn voor de planten die in potten staan. Dit komt doordat de wand van een pot dun is waardoor de wortel sneller kan bevriezen dan bij tuinplanten die in de volle grond staan. Door de plantenpot aan de binnenkant eerst te bedekken met folie, kun je je planten in de winter beter beschermen. Zorg er wel voor dat het regenwater nog kan weglopen, dus maak wat gaatjes in het folie. Geef je tuinplanten die in de winter in potten staan dan ook geen extra water tussendoor. Zo kun je voorkomen dat de aarde en daarmee ook de wortels bevriezen.