Wonen & Tuin

adem het goede leven in

Op welke zaken moet je het meeste letten bij een hypotheek afsluiten

Als je een huis gaat kopen, is het afsluiten van een hypotheek een belangrijke stap. Er zijn verschillende dingen waar je op moet letten bij het afsluiten van een hypotheek. In dit artikel bespreken we de belangrijkste aandachtspunten.

Rente en looptijd

De rente is een belangrijk onderdeel van je hypotheek. Het is belangrijk om te kijken naar de hoogte van de rente en de looptijd van de hypotheek. Een hypotheekadviseur kan je hierbij helpen. Hij of zij kan je advies geven over welke hypotheek het beste bij jouw situatie past. Zo kun je contact opnemen met deze hypotheekadviseur Leeuwarden. Zij helpen je direct verder met een passend aanbod voor jou. 

Aflossen

Als je een hypotheek afsluit, moet je ook denken aan de aflossing. Je kunt kiezen voor een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Bij een annuïteitenhypotheek betaal je een vast bedrag per maand, waarbij je aan het begin van de looptijd vooral rente betaalt en aan het einde vooral aflost. Bij een lineaire hypotheek betaal je iedere maand een vast bedrag aan aflossing, waardoor je steeds minder rente betaalt.

Overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering is niet verplicht, maar kan wel verstandig zijn. Met deze verzekering zorg je ervoor dat je nabestaanden niet met een hoge schuld achterblijven als jij komt te overlijden. Een hypotheekadviseur kan je hier meer over vertellen.

Nationale Hypotheek Garantie

Als je een hypotheek afsluit, kun je in aanmerking komen voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Hiermee ben je verzekerd van een vangnet als je bijvoorbeeld door werkloosheid of ziekte de hypotheeklasten niet meer kunt betalen. Dit kan een geruststellend idee zijn, maar het kan ook gevolgen hebben voor de hoogte van de rente die je betaalt.